Nobel İlaç'ın Çin İlaç Devi Gphl İle Büyük Ortaklığı

Nobel İlaç'ın Çin İlaç Devi Gphl İle Büyük Ortaklığı
Türk ilaç sektörünün en büyük ihracatçısı olan Nobel İlaç Sanayii Ticaret A.Ş. (Nobel İlaç) 17 Temmuz 2012’de İstanbul’da gerçekleşen Türk-Çin İş Forumu çerçevesinde Çin’in en büyük ikinci ilaç üreticisi Guangzhou Pharmaceutical Holdings Limided (GPHL) ile kapsamlı bir Ortak Niyet Bildirgesi imzaladı.

Türk-Çin İş Forumu 17 Temmuz’da İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi, Çin’in Guangzhou Uluslararası Ticaret Geliştirme Konseyi (CCPIT) ve Türk-Çin Sanayici İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) tarafından organize edilen forumda Türk ve Çinli işadamlarının büyüklüğü 450 milyon doları aşan projeleri görüştü. Son on yılda yurtdışında gerçekleştirdiği yatırımlarla Türk ilaç sektörünün en hızlı büyüyen firmalarından olan, sektörün en büyük ihracatçısı 100% Türk sermayeli Nobel İlaç da forumda Guangzhou Pharmaceutical Holdings Limided (GPHL) ile AR-GE, tedarik zinciri ve şirketlerin ürünlerinin karşılıklı piyasalarda ruhsatlandırılması ve piyasaya verilmesi konularını içeren bir ortak niyet bildirgesi imzaladı.

Bildirgeye göre Nobel İlaç ve GPHL, AR-GE konusunda yakın işbirliği yapacak ve kendi piyasalarındaki paylarını büyütmek için birbirlerinin rekabetçi hammadde ve bitmiş ürünlerinden faydalanacaklar. Ayrıca, GPHL Nobel İlaç’a ürünlerini Çin’de ruhsatlandırma ve satışa sunma konularında yardımcı olurken, Nobel İlaç da Türkiye ve aktif olduğu diğer ülkelerde aynı konularda GPHL ile ortak çalışacak.

11 Temmuz 2012’de ABD menşeli ilaç satış analiz şirketi IMS Health Inc.’in yayınladığı bir rapora göre 2016 yılına kadar dünyanın en büyük ilaç pazarları olan ABD, Avrupa ve Japonya’nın küresel ilaç satış hacmindeki payları düşerken gelişen pazarlardaki ilaç satışlarının payı %20’den %30’a çıkacak. Yine aynı rapora göre en büyük büyümenin 2016 yılına kadar yaklaşık 340 milyon kişinin yıllık gelirinin 5000 doları geçeceği Çin’de olması bekleniyor. İmza törenini takiben konuşan Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy “Nobel İlaç olarak yıllardır büyüme hedeflerimizde büyük önem verdiğimiz Balkanlar, Türki Cumhuriyetleri, Avrupa ve Rusya’da elde ettiğimiz başarıları, hızla büyüyen Çin ilaç pazarında da göstermek için GPHL gibi büyük bir şirketle ortaklık yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz”